De vergoedingen in 2020 voor medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure.

Diabetes Mellitus

Als u Diabetes Mellitus heeft, kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor voetzorg via de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Hieronder kunt u informatie vinden:.

Zorgprofielen

Met ingang van 2015 is de voetzorg opgedeeld in zorgprofielen. Er zijn 4 zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. U loopt dan namelijk meer risico op wondjes. Het vaststellen van het zorgprofiel gebeurt onder verantwoordelijkheid van de behandelend arts. Die kan dat uitbesteden aan verschillende zorgverleners, bijvoorbeeld een diabetisch verpleegkundige of een praktijkondersteuner. De hoogte van het zorgprofiel bepaalt of de voetzorg vanuit de basisverzekering of vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Basisverzekering

Als u in aanmerking komt voor vergoeding van uw voetzorg via de basisverzekering (zorgprofielen 2, 3 en 4) dan zult u doorverwezen worden naar een podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt uw voeten nauwkeurig en schrijft een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat onder meer hoeveel voetzorg u nodig heeft. U kunt bij de podotherapeut aangeven wie uw pedicure is. De podotherapeut regelt dan de afstemming van de voetzorg met de pedicure.

Aanvullende verzekering

Als uw voetzorg niet door de basisverzekering gedekt wordt (zorgprofiel lager dan 2), dan is soms vergoeding mogelijk onder de aanvullende verzekering. Let hierbij op uw polisvoorwaarden.

Eigen bijdrage voor diabetische voetzorg

De pedicurebehandeling voor diabetespatiënten wordt uit de basisverzekering vergoed bij een zorgprofiel 2 of hoger. Uit de basisverzekering wordt echter alleen medisch noodzakelijk zorg vergoed en daarmee ziet de pedicurebehandeling er anders uit dan u voorheen gewend was. U kunt uiteraard nog steeds de volledige pedicurebehandeling krijgen, maar dan vraagt de pedicure een bijdrage voor de verzorgende delen van de behandeling. Deze verzorgende delen kunnen bestaan uit het knippen van nagels die geen risico vormen op wonden en zweren (ulcera), het gladfrezen en polijsten van nagels, het verwijderen van eelt wat geen overmatige druk veroorzaakt, specialistische technieken, incremen en massage.
Voetencentrum Noordwijk werkt samen met Podotherapie ‘het Groene Hart’ in Voorhout (0172-587103). Medisch pedicures met een samenwerkingscontract met deze podotherapeuten zijn Tineke Altena, Elise Eisenga en Joan Zwanenburg.

Overige vergoedingen

Vanuit enkele aanvullende verzekeringen is het mogelijk voor mensen met een ‘medische voet’ een vergoeding te krijgen. Dit betreft (o.a.) de volgende aandoeningen bij behandeling door de medisch pedicure:

  • Perifere neuropathie (ziekte van de lange zenuwen naar handen en voeten (pijn en doofheid in handen en voeten, gevoelloosheid))
  • HSMN (erfelijke aandoening van de zenuwen die signalen doorgeven naar zintuigen, hersenen en spieren)
  • Voetheffersparese (klapvoet)
  • Dwarslaesie (verlamming)
  • Sudeckse dystrofie/posttraumatische dystrofie (ontstekingsreactie na letsel of operatie aan arm of been welke invaliditeit of moeilijk te behandelen pijn veroorzaakt)
  • Arteriosclerose obliterans ( verharding van de slagaderwand)
  • Tromboangitis obliterans (ziekte van Buerger) ( verharding van de slagaderwand)
  • Chronische trombophlebitis ( haardvormige ontsteking van de aderwand, waarbij stolsels worden gevormd)
  • Arteriele insufficiëntie (storing in het slagadersysteem, bloedstroomvertraging, welke vaatlijden en oa. etalagebenen veroorzaakt)
  • Ernstige standafwijkingen ( met als gevolg veel eelt en likdoornvorming)
  • Hamertenen
  • Keratoderma palmoplantaris (overmatige eeltvorming op handpalmen en voetzolen)
  • Tylotisch eczeem (eczeem met overmatige eeltvorming op hand of voet in combinatie met pijnlijke kloven en/of blaasjes)
  • Recidiverende erysipelas ( steeds terugkerende wondroos)
  • Psoriasis nagels ( nagels met putjes en/of olievlekken icm psoriasis)
  • Chemotherapie met problemen aan de nagels en voeten
  • Problemen aan de nagels en voeten door MS, ALS, spasme, morbus Kahler, Parkinson en Epidermolysis bullosa (blarenziekte)

Niet vergoed wordt: het weghalen van eelt zonder medische reden en het knippen van teennagels zonder medische reden. Daarom heeft de cliënt/patiënt wel een verklaring/verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. In de verklaring moet staan om welke voetaandoening het gaat.

Bovenstaande lijst is in ieder geval opgenomen in enkele aanvullende pakketten van o.a. Zilveren Kruis, Agis, TakeCareNow, Interpolis. Er zijn nog enkele verzekeraars die ‘medische voetzorg”in de aanvullende verzekering hebben. Controleer hiervoor uw verzekeringsvoorwaarden.

Aan bovenstaande gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Informeert u goed wat er wordt vergoed bij uw verzekering!.